Фахівці розповіли, як відбувається перевірка овочів на вміст нітратів

2018-04-20, 16:33
  0     0

За повідомленням Житомир.info, весною на прилавках житомирського Житнього ринку з’явився великий асортимент свіжих овочів: зелені огірочки, редька, капуста. Однак замість користі ранні овочі можуть принести також й шкоду. За цим на ринку слідкують в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Тут овочі проходять перевірку на вміст нітратів. Як саме, ділиться ветсанексперт Олена.


Працівниця лабораторії проводить відбір середньої проби від партії досліджуваного продукту, у нашому випадку - червона редька. Натирає її на терці, перетерта редька відправляється до спеціального обладнання. Три хвилини - та маємо результат.

«961,2 мг/кг, редька норма до 1200 мг/кг. Тобто, це якісна продукція», - каже лікар ветеринарної медицини - ветсанексперт ЛВСЕ №1 Олена Федоренко.

По такому ж принципу на вміст нітратів перевіряють й інші овочі. Однак не всі проходять перевірку.

«На сьогоднішній день є нові норми на вміст нітратів у огірках в межах 300 мг/кг. Цей огірок має перевищення нітратів, тому до реалізації партія не буде допущена», - зазначає завідувач ЛВСЕ №1 Євгеній Давидов.

Як зазначає завідувач лабораторією, кожного року виявляють перевищення вмісту нітратів у ранніх овочах. У цьому році лідер по вмісту нітратів - редька.

«Цього року ми зафіксували перевищення вмісту нітратів у капусті - 6 випадків, в огірках - 7 випадків, редька - 84 випадки. Це багато в порівнянні з іншими роками. Вся ця продукція не допускається до реалізації. Якщо виявляється реалізація цієї продукції, вона утилізується. Отже, ми можемо сказати, що продукція, яка має перевищений вміст нітратів, на ринку не продається», - відзначає завідувач ЛВСЕ №1 Євгеній Давидов.

Також завідувач лабораторією радить купувати продукти тільки на офіційних ринках, адже тут вони всі перевірені.

«Наголосимо, що потрібно купувати там, де є експертний висновок лабораторії, де проводиться дослідження і продукція досліджується. На стихійних ринках, напевно, вона ніким не досліджується, і яким чином вона туди потрапляє, нікому не відомо. Покупець має право вимагати експертний висновок і безперешкодно кожен продавець має його пред’явити. Кожна людина може побачити, який вміст нітратів у тій продукції, яку вона купує», - ділиться порадою завідувач ЛВСЕ №1 Євгеній Давидов.




Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Коментарів 0